середу, 25 травня 2016 р.

9 способів підтримати креативність дитини

Автор:  Margarita Tartakovsky, M.S.


Діти від природи новатори з потужною уявою. А творчість корисна для інтелекту, емоцій та навіть для здоров'я дитини. 

Одне дослідження показало що фантазії допомагають дітям навіть впоратись з болем.Творчість також допомагає дітям бути більш впевненими, розвивати соціальні навички, і вчитися краще. Нижче, три експерти поділяться з нами як заохотити та підтримати творчість дитини.




1. Окремий простір для творчості

Пем Елинн автор багатьох книг з з розвитку дитячої творчості стверджує про важливість такого кроку, як виділення дитині окремого простору для творчості. Але це зовсім не означає, що дитині необхідна окрема ігрова кімната. Цим простором може бути маленький куточок з мішком LEGO, або коробка зі старим одягом для ігрових перевдягань. Елинн бачила творчий розчерк в самих обмежених умовах, в тому числі в нетрях Кенії.Ключ до успіху знаходиться у наданні дитині відчуття що вони мають владу і свободу у власному творчому просторі.


2. Простота у всьому

Зовсім немає необхідності у складному ігровому просторі, так само її немає у дорогих величезних іграшках. Дитячий психолог Шарлотта Резник, доктор філософії, радить використовувати прості ігри та види діяльності. Наприклад, вона просто складає конструктор зі своїми дітьми-клієнтами. Але дітям не потрібно роздавати інструкції, їм необхідно дати повну волю у виконанні їх творчого  задуму. 


3. Вільний час

Важливо давати дитині вільний час, без запланованих подій і чіткого розпорядку. Проведіть в домашніх умовах декілька годин просто граючись.



4. Допоможіть дітям активізувати власні почуття

"Покажіть дитині світ, що б вона могла активізувати власні почуття" - говорить Резник, яка є також професором клінічної психології. Це зовсім не означає що необхідно планувати довгі та дорогі подорожі, можна просто прийти з дитиною в бібліотеку, музей, на відкрите повітря та зопропонувати уявити якою була б ваша подорож до Африки? Яких тварин ви зустріли б? Чи сподобалось би вам сафарі? Який запах ви відчули б у пустелі? Які звуки видають тварини?


5. Обговорюйте творчість

Розпитуйте дитину детальніше тоді, коли в неї виникають яскраві творчі ідеї, коли до неї приходить натхнення. Деталізуйте все що вона скаже, задавайте відкриті питання, розвивайте її розповідь.


6. Розвивайте творче критичне мислення

Коли діти дорослішають, необхідно розпитувати їх про те, як вони вирішують певні проблематичні ситуації та як би вони могли зробити це іншим шляхом. Діти можуть зобразити мозковий штурм на папері, намалювавши різні варіанти розвитку ситуацій.


7. Уникайте управління

 "Діти мають дивовижну вроджену здатність бути творчими, коли вони вільно граються самостійно і нажаль надмірний контроль батьків часто деформує або навіть витісняє вродженні здібності" - говорить Майк Ланза, автор книги про дитячі ігри. Тому, важливо зрозуміти як полегшити творчий процес для вашоїх дитини, не беручи при цьому управління ним у свої руки. 


8. Допомагайте дітям у розвитку їх схильностей

Зверніть увагу на те, що цікавить дитину та зробіть її інтерес ближчим до неї. Купляйте дітям матеріали які будуть цікавими для них, з огляду на їх схильності та організовуйте заходи. Наприклад, якщо дитина любить геолгію, ій можна дарувати книжки та зразки порід, водити її до музею.


9. Приділіть час власній творчості

Оскільки діти вчаться на прикладі батьків, станьте творчими. Приеднайтесь до дитини коли вона малює, ліпить чи будує.  Одна дівчинка хотіла, щоб її батьки, допомогли їй побудувати "джунглі" у вітальні - розповідає Резник. Спочатку мама не наважувалася. Але це була гарна можливість для всієї сім'ї об'єднатись та весело провести час. 


1 коментар: